Frissen a legjobb!
Ügyfélszolgálat:
(36-1) 420-1834
rendeles@janerhus.hu

 

 


 


 


A vállalat a Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár, élelmiszeriparban (AGR_PIAC_13) címmel kiírt, „Növényi extraktumok (gyümölcsök) hatóanyagainak egyszeri dózisáttartalmazó, peros bevételre szánt preventív gyógyhatású készítmény” elnevezésû projekt Európai Uniós támogatással megvalósuló állami pályázati felhívás keretében nyert támogatást. A pályázat azonosító száma: AGR_PIAC_13-1-2013-0039

 

A pályázat koncepciója azon valós piaci igényen alapul, amely szerint jelenleg Magyarországon nincs forgalomban olyan gumicukor étrend-kiegészítõ,amely természetes eredetû alapanyagok, gyümölcskivonat feldolgozásából készült.


A JÁNER-HÚS feldolgozó és Kereskedelmi Zártkörûen Mûködõ Részvénytársaság az Európai Unió és a Magyar Állam általnyújtott támogatásból, a Szent István Egyetem (Mezõgazdasági-és Környezettudományi Kar) valamint a Debreceni Egyetem (Gyógyszerész-tudományi Kar Gyógyszer-technológiai Tanszék) együtt mûködésével, az Új Széchenyi Terv keretén belül 2014 februárjában kezdte meg projektjét „Növényi extraktumok (gyümölcsök) hatóanyagainak egyszeri dózisáttartalmazó, per os bevételre szánt preventív gyógyhatású készítmény” címmel. A projekt 533.048.000.-Ft összköltségû, melybõl 433.781.750.-Ft támogatás (81,38%).


A jelen projekt keretein belül nagy hatóanyag tartalmú extraktum kifejlesztése a cél, a meggy hasznosítására törekszünk. Ezen alapanyagból új feldolgozási eljárással olyan természetes hatóanyag tartalmú egészségvédõ termékeket fejlesztünk, amelyek kiválóan alkalmasak különbözõ „népbetegségek” prevenciós célú kezelésére. Olyan gyógyszerformát fejlesztünk a Debreceni Egyetem Gyógyszerész-tudományi Kar Gyógyszer-technológiai Tanszék segítségével, amely a piac- és bármely ember számára (akár gyermekeknek is) pontosan adagolható, élvezeti értékkel bír és növeli a preventív terápiát. Az elõállított növényi hatóanyagokban gazdag extraktumok és olajok igen nagy piaci potenciált jelentõ betegcsoportok preventív kezelését teszik lehetõvé.  A fejleszteni kívánt prototípuskészítmények alap- vagy adalékanyagként is felhasználható,tehát biológiailag aktív anyagokban gazdag üdítõital alapanyaga, természetes élelmiszerszínezék, íz javító, joghurtadalék, sütõ- és édesipari töltõanyag, fagylalt-, jégkrém adalék, szeszipari aroma-, ízesítõ anyag stb. is készülhet belõle. A gyógyszeripar és az élelmiszeripar jelenleg jellemzõen szintetikus alapanyagokat és segédanyagokat használ, így új piaci szegmens jön létre.

A projekt célja, hogy a meglévõ újdonságnak számító K+F eredményekre (extrakciós technológia, analitikai eljárások) alapozva a projekt keretében kifejlessze és tesztelje azt a félüzemi méretben is alkalmazható eszközrendszert és technológiát, amellyel létrehozhatók a termék-prototípusok. Projektünk során a meggyel kapcsolatos termesztés technológiai méréseket is végzünk a Szent István Egyetem Mezõgazdasági és Környezettudományi Karral együtt mûködve.


Cégünk mindig nyitott volt a diverzifikációra, mivel jelenlegi termékpaletta piaci igényeinek korlátait pontosan ismerjük,ezért olyan termékek fejlesztésére összpontosít, amely a vállalat alapvetõ képességeivel és tapasztalataival szoros kapcsolatban vannak. Képesek vagyunk az új termékhez kapcsolódó követelményeket megvalósítani anélkül, hogy ellentétbe kerülnének a meglévõ termékek iránti követelményekkel.I. és II. munkaszakasz:

 A pályázatban vállalt feladat a meggy alapú új típusú, funkcionális élelmiszer jelölt prototípusának elõállítása. A pályázatkeretében lehetõség nyílt egy pilot kísérlet elvégzésére, amiben vizsgáltuk az antocianinok alfa-amiláz inhibíciós aktivitását három korcsoportnál. Az elsõ a 12 éves korcsoport, akiket fogváltás utáni érett maradandó fogakkal jellemezhetünk. A második korcsoport a 18-20 év közötti fiatal felnõttek, majd a harmadik korcsoportba 30 év felettiek tartoztak. A méréseink alapján azt tapasztaltuk, hogy az antocianint kapott páciensek alfa-amiláz inhibíciós aktivitása nagyobb volt, mint a kontroll csoporté.

 A Debreceni Egyetemmel együttmûködve, olyan technológia kifejlesztése volt a cél, mellyel a gyümölcskivonatok sikeresen formulázhatók. A tervezett egy helyett többféle prototípust is sikeresen létrehoztunk, majd folytattuk a formulációk fejlesztését. Ennek során stabilitási vizsgálatokat is végeztünk, melyekben feltártuk az esetleges instabilitási problémákat, valamint meghatároztuk az alkalmas segédanyagok csoportját. Fontos eredménynek tekinthetõ, hogy a meggykivonat magas antocianin tartalmának következtében modellrendszerünkben hatékonyan csökkentette a gyulladásos folyamatokat. A jelenleg folyó vizsgálatok a gyümölcs kivonat fogszuvasodást megelõzõ hatását mérik.

 A Szent István Egyetemmel közremûködve a flavonoidés antocianin összetételre 5 meggyfajtát vizsgáltunk (Erika, Újfehértói fürtös, VN-1, Éva és Érdi bõtermõ). A vizsgált fajták között szignifikáns eltérést tapasztaltunk, a mért fitonutriensek tekintetében. Az össz-flavonoidtekintetében több mint 2,5 szeres,míg az antocianidok vonatkozásában pedig több mint hétszeres eltérést mértünk. Vizsgáltuk az integrált és organikus termesztésbõl származó nyers meggy minták antocianin tartalmát és összetételét 4 fajta esetében. A termesztési mód (integrált és organikus) tekintetében nem kaptunk szignifikáns eltérést. Az egyértelmû következtetések levonására, ezért ezen a területen újabb vizsgálatokra van szükség.

 A megvalósítási idõszak 2017.01.31-ig tart, amíg még további vizsgálatok és kiértékelések szükségesek.